SRC Belgesi Nedir?
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya gösterecek olan tüm sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Bunun anlamı kısaca şudur: Kendi aracı ile yük veya yolcu taşıyan şoförler ile başkasının adına yük veya yolcu taşıyan şoförlerin alması zorunlu belgedir. Denetimlerde yük veya yolcu taşıdığınız baz alınmaz şirket adına kayıtlı veya ticari bir araç kullanıyorsanız SRC Belgesi ibraz zorunluluğunuz vardır.
Ticari amaçla kullanılan tüm araçlarda, aracın kulanım amacına göre şoförün SRC belgesi olması zorunludur.
SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi aşağıdaki türlere ayrılır;
SRC1: Uluslar arası yolcu taşımacılığı,
SRC2: Yurtiçi yolcu taşımacılığı,
SRC3: Uluslar arası eşya-kargo taşımacılığı,
SRC4: Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı,
SRC5: Tehlikeli madde taşımacılığı
SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Alabilme Koşulları;
SRC belgesi iki şekilde alına bilinir. Birincisi muafiyet kapsamında her hangi bir eğitime ya da sınava girmeden, ikincisi ise eğitimle ve sınavlı alınır. Kişinin muafiyet kapsamın da SRC belgesi ala bilmesi için 25.02.2003 tarihinden önce ehliyetini almış olması gerekir. Bu şarta uyan kişiler tarafımıza başvurmaları yeterlidir.
SRC belgesini 18 yaşından gün almış olmanız ve 66 yaşın da gün almamış olmanız gerekmektedir.
SRC Belgesini Kimler Almalıdır?
Her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker veya hafif yükler taşıyan şirket minübüs araçları kullanan sürücüler ile, yolcu taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, otomobil ile okul taşıtı sürücülerinin alması gereken belgedir.Karayolları Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşımacılığı meslek olarak yapacak ve yukarda yazılı araçları kullanacak kişiler SRC türü mesleki yeterlilik belgesini almak zorundadırlar.
• SRC türü mesleki yeterlilik belgesi olmayanlara kesilecek olan ceza miktarı sürücüye 283 TL, Araç sahibine 715 TL’dir.
• SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığının yetkilendirdiği eğitim kurumlarından, 32 saatlik bir zorunlu eğitim alır sonra milli eğitimin düzenlediği sınavlar da başarılı olduktan sonra SRC belgesini almaya hak kazanır.
NOT: Milli eğitim sınavları; Her ilçe milli eğitim müdürlüğü sınavları kendi programına göre düzenler, genel olarak her 1-1,5 ay içerisinde düzenlenir.
SRC Belgesi Eğitim Başvurusu
SRC belgesine başvuru yapmak isteyen sürücüler, 4 (dört) günlük SRC eğitime katılmaları gerekmektedir. SRC eğitimine katılan sürücüler, eğitimini tamamladıktan sonra kursumuz tarafından eğitimi tamamlama belgesi verilir. Bu belge ile Milli Eğitim Bakanlığının yapacak olduğu sınava girilir. Sınavda başarılı olan kursiyerlerin SRC belgelerini e-devlet kapısından barkotlu çıktı olarak ala bilir, SRC belgeleri artık kart olarak değil elektronik ortamdan barkotlu çıktı olarak ala bilir. SRC kart kalkmıştır. SRC sınavında baraj 100 puan üzerinden 70 puandır. Sınavda test şeklindedir, 40 soru sorulur 28 doğru gerektirir. SRC belgesi başvurusu yapan sürücüler aşağıda ki evraklarla başvuru yapması gerekir.
Müracaat İçin Gerekli Belgeler
- İki adet biyometrik fotoğraf.
- Kimlik ya da Ehliyet fotokopisi.
- Sabıka kaydı. ( e-devletten alına bilinir.)
- Diploma fotokopisi. ( e-devletten alına bilinir.)